turizam Hrvatska 2018

Prema svim pokazateljima, turizam u Hrvatskoj 2018. godine čeka svijetla budućnost. Prije svega, očekuju se nove investicije u taj vrlo propulzivni sektor koji već godinama bilježi snažan rast. Izvještaj Global tourism locations of the future 2017/2018 (Globalne turističke destinacije budućnosti) Financial Timesa  svrstava Hrvatsku na odlično sedmo mjesto svjetskih destinacija s najvećim potencijalom za investiranje u turizam. Osim toga Hrvatska je pritom dobila i posebno priznanje „Editor’s Choice Awards“ kao jedna od zemalja s najvećim napretkom kad je riječ o unaprjeđenju turističke infrastrukture, smještaja, inicijativa za razvoj turizma te investicija u hotele, kao i u kruzing segment nautičkog turizma.

Ulaganja od gotovo milijardu eura

Kad je riječ o konkretnim brojkama i pokazateljima, u 2018. godini će biti 15 % više ulaganja u turizam nego u prethodnoj godini. Ukupne investicije privatnih tvrtki dosegnut će 628 milijuna eura, a gradovi i općine uložit će još 311 milijun eura u razvoj turističke infrastrukture i dodatnih smještajnih kapaciteta. Sve u svemu turizam u Hrvatskoj u 2018. godini čekaju ulaganja od gotovo milijardu eura!

turizam u Hrvatskoj 2018. godina

Samo će se za izgradnju i rekonstrukciju Hotela Belvedere u Dubrovniku uložiti preko 900 milijuna kuna. Također je vrijedno spomenuti i projekt investicijske banke Arqaam Capital i hotelske kompanije Four Seasons Hotels and Resorts u uvali Brizenica na otoku Hvaru koji je “težak” oko milijardu kuna.

Obnova i proširenje infrastrukture

Hrvatska je u turizmu posebno napredovala zbog velikih infrastrukturnih projekata, kao što je Zračna luka Franjo Tuđman, zatim obnova aerodroma u Splitu i Dubrovniku, a neki su upravo pred realizacijom – kao npr. Pelješki most koji će biti vrijedan preko 2 milijarde kuna, i koji će konačno povezati južnu Dalmaciju s ostatkom Hrvatske. S obzirom na velika ulaganja u kapitalnu infrastrukuru i smještajne kapacitete, nije ni čudo što je rast broja inozemnih dolazaka turista preko 6% na godišnjoj razini.

turizam u Hrvatskoj 2018.

Zanimljivo je da turističkom rastu Hrvatsku znatno potpomaže i filmska industrija odnosno Hollywood. Procjenjuje se da je samo zbog snimanja serije Game of Thrones u Hrvatsku stiglo 250.000 turista, a Dubrovnik se našao u žiži pažnje jer je odabran kao jedna od lokacija za snimanje megapopularnog serijala Star Wars koji upravo igra u kinima.

Sve u svemu turizam u Hrvatskoj 2018. godine i dalje očekuje jaki rast, porast posjeta gostiju te vrtoglava zarada. Gdje su u svemu tome iznajmljivači apartmana? Ako imate apartmane i želite ostvariti odličnu popunjenost uz minimalan ili nikakav trud, kontaktirajte nas na info@annatours.hr.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here