Početak iznajmljivanja za privatne iznajmljivače često nije ni jednostavan ni lak. Osim hrpe papira i birokratskih zavrzlama s kojima se treba nositi, iznajmljivači trebaju imati gotovo savršeno uređenu nekretninu da bi bili konkurentni, pogotovo u mjestima gdje ima dosta konkurencije i gdje postoji velik broj apartmana.

Kupnja te opremanje i uređenje apartmana ili druge smještajne jedinice košta dosta novaca, a također košta i ako apartman želite preurediti/obnoviti nakon godina korištenja.

Ministarstvo turizma i HBOR pomažu iznajmljivačima

Na svu sreću, iznajmljivačima tu pomaže država kroz subvencionirane kredite. Tako su Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) krajem veljače potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi financiranja privatnih iznajmljivača, a koji će se odobravati putem poslovnih banaka.

Riječ je o posebnim kreditima namijenjenim fizičkim osobama registriranim kao privatnim iznajmljivačima koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Cilj ovog programa je ujednačavanje standarda smještajnih objekata, kao i podizanje ukupne razine kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja. Sve bi to u konačnici trebalo dovesti do poboljšanja popunjenosti kapaciteta odnosno unaprjeđenja turizma.

Ministarstvo će pomoći iznajmljivačima koji to zatraže i subvencionirati kamatnu stopu uz uvjet da iznajmljivač banci dostavi solemniziranu bjanko zadužnicu za osiguranje urednog podmirenja obveza preuzetih na temelju prava na subvenciju iz proračunskih sredstava. Prve dvije banke koje sudjeluju u ovom projektu su Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, a očekuje se potpis sporazuma i s nekim drugim bankama.

Povoljne kamatne stope

Krediti koji će biti dostupni iznajmljivačima iznosit će od 20.000 do 375.000 kn s kamatnom stopom od 3,7%, tj. u eurima od 2.600 do 50.000 eura s ugovorenom kamatnom stopom od 3% godišnje. Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini 1% godišnje pa su naposljetku iznajmljivačima dostupne vrlo povoljne kamatne stope od 2,7% za kredite u kunama odnosno 2% za kredite u eurima. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci, a najduži 10 godina.

“iznajmljivačima SU dostupne vrlo povoljne kamatne stope od 2,7% za kredite u kunama TE 2% za kredite u eurima”

Nakon završenog ulaganja u smještajni objekt iznajmljivač će biti dužan banci najkasnije u roku od 90 radnih dana od isteka roka korištenja kredita dostaviti novo rješenje o kategorizaciji Objekta ili potvrdu ovlaštenog inženjera o izvedenom stanju u skladu sa stavkama iz troškovnika (ulaganja u bazene), ili pak drugu odgovarajuću dokumentaciju iz koje je vidljivo da će sredstva biti iskorištena za namjenu u skladu s Ugovorom o kreditu.

Ovo je svakako dobra i korisna akcija Ministarstva turizma i HBOR-a, putem koje su iznajmljivačima dostupni krediti s najpovoljnijim kamatama na tržištu.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here