PODIJELI
RTV pretplata za iznajmljivače

Trebaju li iznajmljivači apartmana posebno plaćati radiotelevizijsku pretplatu odnosno naknadu? Zakon o radioteleviziji, članak 34., stavak 8., kaže da su pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, odnosno pružaju usluge smještaja u domaćinstvima, dužne plaćati pretplatu za jedan TV prijemnik s tim da na jednu pretplatu mogu koristiti još tri dodatna prijemnika.

Što to znači u praksi? Ako plaćate običnu, privatnu TV pretplatu za sebe u kući, možete na ime te iste pretplate imati još tri televizora u vašim apartmanima bez plaćanja dodatne naknade. Dakle, na jednu pretplatu možete imati ukupno 4 RTV prijamnika. Ako imate više apartmana odnosno broj RTV prijamnika više od 4, trebate ih prijaviti. TV prijamnike u apartmanima za iznajmljivanje gostima, koji nisu članovi kućanstva iznajmljivača, HRT naplaćuje samo u sezoni iznajmljivanja apartmana.

Dodatnu pristojbu (znači jednu za svaka dodatna 4  RTV prijamnika) trebate dakle plaćati samo u periodu za koji ste prijavili te dodatne RTV prijamnike. Taj veći broj RTV prijamnika od 4 trebate odjaviti nakon isteka sezone iznajmljivanja. Odjaviti ih možete preko linka ovdje.

Kazne od 2000 kn pa više

RTV pretplata za iznajmljivače nije nešto s čime se treba igrati. Ako TV inkasator uđe u vaš objekt te utvrdi da imate televizor koji nije prijavljen, može vam odrediti plaćanje pretplate i do 12 mjeseci unatrag te kaznu od 1000 kuna (sveukupno oko 2000 kn). Kazne su očito velike te je bolje raditi u skladu sa zakonom, tim više što za cijenu jedne pretplate možete imati 4 RTV prijamnika.

RTV pristojba

Ruku na srce, svi znamo da je riječ o besmislenom i prisilnom nametu koji nije pravedan. HRT jedva da gledaju građani Republike Hrvatske (HRT ima najlošiju gledanost od svih televizija u Hrvatskoj), a kamoli turisti koji dolaze iz stranih zemalja. Riječ je dakle o čistom haraču i otimanju novaca od građana i iznajmljivača kako bi se financirala nekvalitetna televizija s prevelikim brojem zaposlenika koju gotovo nitko ne gleda. RTV pretplata za iznajmljivače potpuno je besmislena jer zamislite da ste turist koji ide npr. na ljetovanje u Poljsku – zar biste tamo gledali poljski TV dnevnik, poljske političke emisije itd.?

Za iznos prisilne HRT pristojbe od 80 kn možete zakupiti Netflix on demand uslugu s neusporedivo bogatijim i kvalitetnijim sadržajem u vidu popularnih serija i filmova koje bi turisti možda i rado gledali umjesto onoga što nudi HRT. Ipak, zakon je trenutno takav da sve građane – pa tako i iznajmljivača – prisiljava da plaćamo ono što ne gledamo i ne želimo, i tu za sada nema pomoći.

Pravne zavrzlame oko kućanstva

Iako zakon o HRT-u dopušta plaćanje jedne pretplate za 4 prijemnika u propisanim slučajevima, razlikuju se fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i kućanstva. Naime, kod fizičkih osoba je propisano da se radi o prijemnicima u istom objektu, dok kod kućanstava to nije definirano.

U praksi se privatni iznajmljivači uglavnom poistovjećuju s fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, iako uslugu smještaja pružaju u kućanstvu. No u HRT-u su stava da turisti ne mogu biti kućanstvo, te često naplaćuju RTV pristojbu iznajmljivačima kao da se radi o fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost.

plaćanje HRT pretplate

Znači, za ilustraciju, ako živite u stanu u Splitu, a iznajmljujete apartmane koji se nalaze u Trogiru, HRT vam vjerojatno neće dopustiti da imate jednu TV pretplatu za više RTV prijamnika. Ako imate dilema trebate li plaćati više od jedne RTV pretplate, najbolje je da direktno kontaktirate Odjel pretplate HRT-a na e-mail pristojba@hrt.hr.

Napišite komentar