RTV pretplata za iznajmljivače

Trebaju li iznajmljivači apartmana posebno plaćati radiotelevizijsku pretplatu odnosno naknadu? Zakon o radioteleviziji, članak 34., stavak 8., kaže da su pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, odnosno pružaju usluge smještaja u domaćinstvima, dužne plaćati pretplatu za jedan TV prijemnik s tim da na jednu pretplatu mogu koristiti još tri dodatna prijemnika.

Što to znači u praksi? Ako plaćate običnu, privatnu TV pretplatu za sebe u kući, možete na ime te iste pretplate imati još tri televizora u vašim apartmanima bez plaćanja dodatne naknade. Dakle, na jednu pretplatu možete imati ukupno 4 RTV prijamnika. Ako imate više apartmana odnosno broj RTV prijamnika više od 4, trebate ih prijaviti. TV prijamnike u apartmanima za iznajmljivanje gostima, koji nisu članovi kućanstva iznajmljivača, HRT naplaćuje samo u sezoni iznajmljivanja apartmana.

Dodatnu pristojbu (znači jednu za svaka dodatna 4  RTV prijamnika) trebate dakle plaćati samo u periodu za koji ste prijavili te dodatne RTV prijamnike. Taj veći broj RTV prijamnika od 4 trebate odjaviti nakon isteka sezone iznajmljivanja. Odjaviti ih možete preko linka ovdje.

Kazne od 2000 kn pa više

RTV pretplata za iznajmljivače nije nešto s čime se treba igrati. Ako TV inkasator uđe u vaš objekt te utvrdi da imate televizor koji nije prijavljen, može vam odrediti plaćanje pretplate i do 12 mjeseci unatrag te kaznu od 1000 kuna (sveukupno oko 2000 kn). Kazne su očito velike te je bolje raditi u skladu sa zakonom, tim više što za cijenu jedne pretplate možete imati 4 RTV prijamnika.

RTV pristojba

Ruku na srce, svi znamo da je riječ o besmislenom i prisilnom nametu koji nije pravedan. HRT jedva da gledaju građani Republike Hrvatske (HRT ima najlošiju gledanost od svih televizija u Hrvatskoj), a kamoli turisti koji dolaze iz stranih zemalja. Riječ je dakle o čistom haraču i otimanju novaca od građana i iznajmljivača kako bi se financirala nekvalitetna televizija s prevelikim brojem zaposlenika koju gotovo nitko ne gleda. RTV pretplata za iznajmljivače potpuno je besmislena jer zamislite da ste turist koji ide npr. na ljetovanje u Poljsku – zar biste tamo gledali poljski TV dnevnik, poljske političke emisije itd.?

Za iznos prisilne HRT pristojbe od 80 kn možete zakupiti Netflix on demand uslugu s neusporedivo bogatijim i kvalitetnijim sadržajem u vidu popularnih serija i filmova koje bi turisti možda i rado gledali umjesto onoga što nudi HRT. Ipak, zakon je trenutno takav da sve građane – pa tako i iznajmljivača – prisiljava da plaćamo ono što ne gledamo i ne želimo, i tu za sada nema pomoći.

Pravne zavrzlame oko kućanstva

Iako zakon o HRT-u dopušta plaćanje jedne pretplate za 4 prijemnika u propisanim slučajevima, razlikuju se fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i kućanstva. Naime, kod fizičkih osoba je propisano da se radi o prijemnicima u istom objektu, dok kod kućanstava to nije definirano.

U praksi se privatni iznajmljivači uglavnom poistovjećuju s fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, iako uslugu smještaja pružaju u kućanstvu. No u HRT-u su stava da turisti ne mogu biti kućanstvo, te često naplaćuju RTV pristojbu iznajmljivačima kao da se radi o fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost.

plaćanje HRT pretplate

Znači, za ilustraciju, ako živite u stanu u Splitu, a iznajmljujete apartmane koji se nalaze u Trogiru, HRT vam vjerojatno neće dopustiti da imate jednu TV pretplatu za više RTV prijamnika. Ako imate dilema trebate li plaćati više od jedne RTV pretplate, najbolje je da direktno kontaktirate Odjel pretplate HRT-a na e-mail pristojba@hrt.hr.

9 komentara

 1. RTV pretplata u RH plaća se na osnovu posjedovanja prijamnika. Gost u vašoj kući NIJE VLASNIK prijamnika nego ga samo koristi. HRT to namjerno prešućuje pa bi malo naplaćivali posjedovanje a malo korištenje.
  Osim toga kao fizička osoba imate pravo na korištenje DVA ILI VIŠE prijamnika (više od 2 je i 100) a kao ugostitelj do 4 prijamnika.
  Ako plaćate svoje prijamnike što biste to trebali odjaviti kada gosti odu?

 2. Postovani. Filip Dimnic Od izvora 80 Mokosica Oib: 13140018449 placa tv pristojbu a istovremeno placa i pretpatu na adresi Zlatni potok 1 gdje sam takodjer korisnik nekretnine/apartman za iznajmljivanje/.Dali je to ispravno s obzirom na vas pravilnik da mogu koristiti 4 tv prijemnika na jednu pretplatu.ujedno vam napominjem da nije uplatnica pristigla za 2018.god.molim da me obabijestite podlijezem li gore navedenom ili u protivnom prislijedite uplatnice.hvala Filip Dimnic

 3. Postovani,prethodni komentar ne objavljujte javno ,greskom na krivu adresu proslijedjen./najesto komentara?/
  Hvala Filip

 4. Danas je doša inkasator s hrt naplatiti za tri mjeseca
  obzirom da se bavim najmom apartmana u kući u
  kojoj imam suvlasništvo.Nisam fizička osoba plaćam dva poreza i dvije naknade turističkoj
  zajednici.Gosti gledaju satelitski program.
  Moram li platiti za ta tri mjeseca ili može odvjetnik
  taj slučaj rješiti u moju korist.
  Apartman u svom sustavu najma mora imati televizor.

 5. Meni je inkasator došao u kuću i naredio da moram plaćati pretplatu za televizore u dva apartmana.Morala sam odmah platiti i za proteklu godinu.Plaćam i svoj televizor već godinama. Moji susjedi ih nisu htjeli primiti u kuću ,a drugi nisu bili doma pa oni ni dan danas ništa ne plaćaju.Znači da smo mi budale koji to plaćaju.Ako se to mora plaćati po zakonu Hrt je državna kuća ona može potražiti izlist od županija tko sve ima apartmane pa poslati uplatnice,a ne rubače po kućama.

 6. niko: HRT šalje opomenu i uplatnicu za apartman s lažnim objašnjenjem da je kontrolor bio u apartmanu,kad sam napisao da nitko nije bio u kontroli,šalju link agencije gdje se apartman oglašava i vidi se TV,jeli trebam pristati na takav odnos ili čekati tužbu
  hvala

 7. Može mi neko objasniti, kakav je to zakon. Tu citam ako placaš, jedan televizor, nemoraš placati za apartmane ako imaš tri aprtmana dodatno 3 televozora. Ja placam godinama za aprtmane. Zovem HRT i pitam zašto šalju racune za app ako imaš pravo još na 3 televizora bezplatno. Oni kažu da je to laž da moram platiti.Da ljudi pišu šta njim paše.Šta da radim da platim ili cekam. Ja sama nisam pametna šta je tu istina. Ako neko zna šta je tu prava istina, neka kaže. Lp

 8. u posjedu smo malog stana sa 1 televizorom i uredno plaćamo godinama RTV pristojbu. Vlasnici smo stana moj suprug i ja, a pristojba glasi na ime mog supruga. U posjedu smo male garsonjere koju je koristila moja pk. teta i plaćala pristojbu koju sam odjavila nakon njene smrti. Sada je garsonjera zatvorena, a ja sam postavila pitanje na pristojbe@hrt da li trebamo plaćati ponovno novu pristojbu za jos jedan televizor i oni su mi odgovorili da moramo što nema logike s obzirom da jedna pretplata pokriva 4 televizora. Spremam im se odgovoriti da li je dovoljan argument priča o 4 televizora, a u pitanju su dvije nekretnine malane ali dvije.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here