S obzirom na porast broja apartmana na hrvatskoj obali, pojavila se i povećana potražnja za servisnim aktivnostima koje su neizostavni dio procesa iznajmljivanja privatnog smještaja. Pri tome se uglavnom misli na čišćenje i pospremanje apartmana kako bi bili spremni za dolazak novih gostiju.

Dobar dio iznajmljivača, pogotovo oni koji imaju samo jedan apartman u ponudi, čišćenje apartmana uglavnom obavljaju sami. Razlog je naravno ušteda. S obzirom na povećanu ponudu apartmanskog smještaja koju ne prati i toliko povećan broj gostiju, ove se je sezone po prvi put dogodio značajniji pad cijena najma apartmana. Tako nije rijetkost da se apartmani, koji su se prošle godine iznajmljivali za 100 eura / dan, ove godine mogu unajmiti već za 60 eura.

Preporučujemo: 38 zlatnih savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana
Preporučujemo: Kakvih se gostiju trebate čuvati
Preporučujemo: Fotografiranje apartmana: istaknite svoj oglas na internetu

Zarada dobrog dijela privatnih iznajmljivača ove je godine slabija nego prošle, pa stoga nije ni čudno što mnogi iznajmljivači sami čiste i uređuju svoje apartmane. Ipak, gosti dolaze na sve kraće rezervacije, ponekad i na samo dan-dva, te je čišćenje iza svake skupine gostiju dosta naporno, a i vremenski izazovno. A pogotovo ako iznajmljivač ima 2, 3 ili više apartmana – u tom bi se slučaju tijekom sezone trebao baviti isključivo čišćenjem ako želi kvalitetno urediti svaki objekt da bude spreman za nove goste.

uređenje apartmana

Neki će možda pomisliti da detaljno čišćenje nije toliko bitno i da se to može brzo obaviti. Ako znamo da gosti svakom apartmanu mogu dati recenziju koja će utjecati na njegov ukupan booking, onda o čišćenju i uređenju svakako treba posvetiti maksimalnu pažnju. Gosti su sve izbirljiviji i svaka sitnica koja im zasmeta može biti razlog da iznajmljivač dobije negativnu ili slabu recenziju, bilo to objektivno opravdano ili ne. Stoga je sasvim sigurno da je kvalitetno čišćenje apartmana preduvjet za uspješno iznajmljivanje.

A koliko košta čišćenje apartmana ako iznajmljivač nije u mogućnosti ili ne želi sam čistiti apartmane, već za tu uslugu hoće nekoga platiti? Sat vremena čišćenje apartmana trenutno se kreće u rasponu od 70 do 100 kn. Mnogi privatni iznajmljivači plaćaju taj iznos “na crno”, ponajviše zato što smatraju da im je takav model povoljniji nego da plate agenciju za čišćenje. Osim toga agencije za čišćenje su tijekom sezone obično prebukirane te uglavnom čiste luksuznije ili veće objekte.

Ipak, u praksi su agencije za čišćenje nerijetko čak i povoljnije od plaćanja nekome na ruke jer ima agencija koje čišćenje apartmana za smjenu gostiju naplaćuju od 50 pa do 400 kn, ovisno o veličini objekta. No agenciju ćete teško moći angažirati ako vam se apartman nalazi u nekom manjem ili od sjedišta agencije udaljenijem mjestu. Npr. agenciji za čišćenje iz Rijeke ne bi se isplatilo doći u Opatiju očistiti jedan apartman. Ili npr. agenciji iz Splita dolaziti u Kaštela ili Trogir.

Iznajmljivači se zato snalaze kako najbolje umiju. Tako pojedini iznajmljivači kompletno čišćenje i uređenje 4-5 apartmana plaćaju i do 10 tisuća kuna mjesečno. Tu je doduše, osim čišćenja, uključeno i dočekivanje gostiju, a radi se svaki dan, čak i vikendom. S obzirom na to da radne snage nema dovoljno, ili nema zainteresiranih osoba, cijene ovakvih usluga mogle bi u budućnosti čak i porasti. Nije rijetkost da se u malim mjestima za poslove čišćenja dovode radnice iz BiH, Makedonije, Srbije i Bugarske kojima onda domaćin treba osigurati i smještaj.

Ono što je zanimljivo jest da je cijena čišćenja debelo premašila cijenu većine intelektualnih usluga, poput npr. poduka i instrukcija. Tako sat vremena instrukcija iz matematike u prosjeku košta 50 kn, što je manje od sata čišćenja. Zato je razumljivo da mnogi koji su se godinama školovali na fakultetima negoduju jer se fizički rad plaća više od stručnosti i obrazovanja. Ipak, takav je zakon tržišta.

Doduše, nije to samo s čišćenjem apartmana. U mnogim mjestima i gradovima gotovo je nemoguće u oglasnicima naći kvalitetnog električara, kućnog majstora, parketara, “građevinca” za radove i popravke… A ako nekome to i uspije, cijena koju plaća za takvu uslugu obično je iznimno visoka. Npr. nekoliko sati rada oko postavljanja klime plaća se od 1200 kn pa više. Obnova prosječne kupaonice u stanu, sa svim vodoinstalaterskim radovima, postavljanjem novih pločica, tuš kabine i slično, kreće se od 15.000 – 20.000 kn samo za “ruke” – bez ugradbenog materijala i opreme. Fizički rad zaista nikad nije bio na većoj cijeni nego danas.

Sve u svemu cijene čišćenja apartmana ubuduće će vjerojatno rasti jer kako se povećava broj apartmana na tržištu iznajmljivanja, a stalno se smanjuje bazen raspoložive radne snage, zakonom ponude i potražnje bit će sve teže i skuplje naći nekoga da kvalitetno očisti i uredi apartman za smještaj gostiju. A osim toga čišćenje apartmana nikada se neće moći robotizirati ili digitalizirati kao što je slučaj s mnogim drugim djelatnostima – uvijek će netko trebati fizički i osobno pregledati, počistiti, pobrisati i urediti prostorije apartmana.

—————————————————————-

Što uključuje usluga čišćenja apartmana od strane profesionalnih servisa za čišćenje?

  • generalno čišćenje i pranje svih prostorija
  • dezinfekciju prostora
  • brisanje i poliranje namještaja
  • dubinsko čišćenje kupaonica i kuhinja
  • pranje podova i stubišta
  • čišćenje staklenih površina

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here