Po nekima najskuplja vila na svijetu i ne izgleda baš spektakularno. Riječ je o neobičnoj građevini od 27 katova koja se oblikom nekako i ne uklapa u arhitektonski pejzaž užurbanog Mumbaija u Indiji. Pogotovo danju, kad se čini kao da je riječ o poludovršenom zdanju. Ipak, Antilia, kako glasi ime ove građevine, najskuplja je vila na svijetu koja vrijedi čak milijardu američkih dolara!

Izgradio ju je Mukesh Ambani, poslovni tajkun i najbogatiji Indijac čije se bogatstvo procjenjuje na 22,3 milijarde američkih dolara. U vili živi zajedno sa ženom i troje djece.

najskuplja vilaSama izgradnja Antilije koštala je oko 70 milijuna američkih dolara, no kad se tome pribroji cijena zemljišta na kojem se nalazi (smještena je uz Altamount Road, tj. na jednoj od najskupljih adresa na svijetu), sveukupna vrijednost joj je oko milijardu dolara.

U njenih 27 katova (koji su otporni na potres jačine 8 po Richeru) nalazi se parking na šest razina koji može primiti 168 auta, zatim jacuzzi, spa, teretana na dva kata, klizalište, plesna dvorana, kino, spavaće sobe s kupaonicama, pa čak i terasasti vrt. Vila je toliko velika da joj treba osoblje od 600 ljudi kako bi funkcionirala 24 sata dnevno. Na krovu se nalaze 3 helipada za slijetanje helikoptera, u slučaju da se vlasnik ne želi automobilom probijati kroz gužve Mumbaija.

Arhitektonski dizajn temelji se na indijskoj tradiciji Vastu Shastra koja omogućuje protok pozitivne energije. U skladu s tim svaki kat odlikuje poseban dizajn, materijal i estetika, te svaka prostorija izgleda različito. Predvorje ili lobi sadrži čak 9 liftova. Vlasnik s obitelji živi na najvišim katovima.

nasjkuplja-kuca

Inače obitelj Ambani su vegetarijanci i ne piju alkohol, a unutrašnji prostor vile redovito ponavlja dva dizajnerska motiva – sunce i lotosov cvijet – kroz skupocjene materijale kao što su kristal, mramor i sedef. Ime vile – Antilia – temelji se na mitskom otoku u Atlanskome oceanu.

Za usporedbu, najskuplja vila u Hrvatskoj prodaje se za 40 milijuna eura, a nalazi se u Opatiji. Nosi naziv “Seafront villa Opatija”, no njen vlasnik ne želi otkriti puno detalja o samoj vili osim ozbiljnim zainteresiranim kupcima.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here