zimske destinacije Europa

Rovaniemi, Finska

Ovo je mjesto “službeno” boravište Djeda Božićnjaka, stoga nije ni čudo da odiše božićnim duhom. Nalazi se u finskoj provinciji Laponiji, deset kilometara južno od Arktičkog kruga. Turizam cvjeta upravo zbog Djeda Božićnjaka kojeg svatko želi posjetiti i vidjeti. Djedica sijede brade s nezaobilaznim saonicama ovom mjestu tako svake godine donosi milijunsku zaradu. Za hard core fanove Božića i božićnih ugođaja i simbola, Rovaniemi je mjesto koje ne smiju propustiti posjetiti.

Beč, Austrija

Božić u Beču nezaboravan je doživljaj zbog predivno uređenog romantičnog grada koji u adventsko vrijeme svjetluca okićen mnoštvom božićnih ukrasa. Osim toga možete uživati u poznatom božićnom punču (Weihnachtspunsch), jesti pečene kobasice i kestene, zatim poznate bečke štrudle, te prošetati pitoresknim ulicama i trgovima diveći se starim baroknim zgradama. Božić u Beču je poput sna prepunog blještavih svjetala.

Abisko, Švedska

Abisko je grad na dalekom sjeveru Švedske koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pogotovo ne prave ljubitelje zime. Putem do tog grada možete doći nasjevernije što voze europske željeznice. U prosincu i siječnju u Abisku se tijekom nekoliko tjedana sunce uopće ne pojavljuje. Zbog noćne tame ovaj je grad idealan za promatranje polarne svjetlosti (aurora borealis) koja kao da pripada nekom drugom svijetu ili dimenziji. Ostale atrakcije u ovom mjestu su hotel od snijega, nezaobilazno skijanje i vožnja u zapregama koje vuku psi huskiji. Želite li biti opčinjeni kristalno čistim noćnim nebom posutim zvijezdama i polarnom svjetlošću, posjetite Abisko.

abisko

Jasná, Slovačka

Za sve one koji žele uživati u skijanju, a ne žele potrošiti puno novaca, Slovačka je pravi izbor. Cijene smještaja i hrane vrlo su prihvatljive, a tu je i istinski osjećaj dobrodošlice i prijateljstva koji nedostaje kod nekih mnogo skupljih destinacija. Jasná je najbolji slovački skijaški centar, s dugim snježnim padinama koje okružuje drveće s granama otežanim od snijega. Smještena je u području Tatra planinskog lanca, na granici Slovačke i Poljske. Želite li se tijekom zimskim praznika s obitelji negdje zaputiti izvan Hrvatske, a da ne ostanete praznog novčanika, posjetite Jasnu.

Courchevel, Francuska

Za one koji žele osjetiti dašak zimskog glamura i mondenih skijališta, Courchevel u francuskim Alpama odličan je izbor. Bilo da je riječ o cijelim obiteljima, skijaškim amaterima ili zahtjevnim profesionalcima, Courchevel pruža zabavu za sve tipove skijaša. Postoji čak i baby school skijanja, za djecu od 18 mjeseci koja mogu dobiti privatne poduke. Ovaj se centar zapravo sastoji od 3 sela. Courchevel 1550 je popularan za obitelji s djecom, u Courchevel 1650 dolaze mladi koji su željni adrenalinske zabave i ekstremnih zimskih sportova, a Courchevel 1850 je selo poznato po okupljanju međunarodno poznatih ličnosti iz svijeta politike, medija i sporta.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here